Water vs frisdrank

Drinken is van levensbelang. Het lichaam heeft vocht nodig voor het vervoer van stoffen door het lichaam en voor de uitscheiding van afvalstoffen. Tevens speelt het ook een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Voor ons als volwassenen is voldoende drinken van belang maar ook voor kinderen. Geef kinderen gelieve niet te veel frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en/of andere gezoete dranken. Kinderen wennen namelijk snel aan de zoete smaak. Bied ze regelmatig water, thee en groentesap aan. Zo word ongezoet en puur drinken een goede gewoonte.

Veel van bovenstaande dranken bestaan uit veel suiker of zoetstoffen. Soms zitten er wel meer dan 4 klontjes suiker in een glas. Zie de afbeelding hiernaast. Lees goed de etiketten van de pakken sap, limonade en frisdrank. Hier staan verschillende termen op. Kijk goed naar de hoeveelheid suikers die in een glas zitten. Een bekertje is ongeveer 150 ml en een longdrinkglas heeft een inhoud van 250 ml.

Wat nu als je kind niet van water houdt? Zorg ervoor dat het water drinken aantrekkelijker gemaakt gaat worden. Dit kun je doen door het in een mooi glas te schenken of gebruik te maken van stoere en/of leuke bekers/bidons. Tevens is een goede tip om samen met je kind water te drinken. Hierbij geeft je als ouder/volwassene het juiste voorbeeld. Om water ook aantrekkelijk te maken kun je ook fruit in de waterkan doen. Dit ziet er leuk uit en het water krijgt er ook nog een lekkere smaak van.

4 andere tips zijn:

  1. Laat je kind langzaam wennen aan een minder zoete smaak. Verdun een sapje of siroop met steeds meer water.
  2. Maak het water bijzonder. Serveer het in een kan met muntblaadjes of citroenschijven. Je kunt water ook in een mooie beker schenken en versieren met een schijfje sinaasappel, een schijfje komkommer, een leuk rietje of fleurig parasolletje.
  3. Geef een kopje lichte thee met een speciaal smaakje. Je kunt het extra leuk maken door het te schenken uit een mooie pot of er een theefeestje van te maken.
  4. En tot slot: geef het rustig wat tijd en blijf proberen.

Geplaatst

in

door

Tags: